Indretningen i en restaurant betyder meget for oplevelsen

Indretningen i en restaurant betyder meget for oplevelsen

Jeg er for nyligt faldet over bogen ”The Perfect Meal – The Multisensory Science of Food and Dining” af Charles Spence. Charles Spence, professor i eksperimental psykologi ved Oxford Universitet og har undersøgt hvordan omgivelserne påvirker vores oplevelse, når vi spiser på en restaurant. Jeg synes det er super interessant, hvad det er, der gør en restaurantoplevelse magisk. Det er jo ikke udelukkende maden, der afgør det. Det er alt fra duftene, smagene, madens anretning og vinene til. Det er lyssætningen i rummet, akustikken, der hverken må være for levende og støjende. Det er den personlige betjening og æsteikken i omgivelserne og også det service, som maden bliver serveret på.

 

Den eksklusive restaurantoplevelse

Jeg har prøvet det nogle gange i mit liv, hvor jeg nærmest var flyvende, da jeg tog hjem. I Danmark var det bl.a. efter en aften med familien på AOC, hvor stemningen i den rustikke kælder blev magisk. De bløde hvælvinge og lave lofter var både smukke og gave en god akustik, og det var som om alt var perfekt harmoni. Jeg husker stadig netop den aften og det måltid som noget helt særligt.

For et par år siden, hvor jeg havde malet vægmalerier på Restaurant Geranium, oplevede jeg det igen. Jeg blev efterfølgende inviteret ind og spise, så jeg kunne opleve vægmalerierne i den rette stemning, og det var som om, at den restaurant, som jeg i mange dage havde stået og malet i, nu blev vakt til live. Restauranten stod nu i sin perfektion, lyssætningen, lyden, de lyse og lette omgivelser, der matchede madens forfinede æstetik. Følelsen af at blive taget godt imod, og alt bare var i flow fra det øjeblik.  Alle sanser var skærpede og den der særlige magi opstod, hvor livet udenfor forsvandt. I en magiske middagsoplevelse er man i en boble, hvor tiden går i stå og alt omkring forsvinder.

Hvad det er, der skaber netop denne magi er svært at definere. Det er nemlig ikke kun en enkelt ting. Det er alt der spiller i smuk harmoni. Selve rummet: Det skal være harmomisk, visuelt indbydende og behageligt at være i.

 Indretning restaurant Geranium

Smagen af god lyd

Hvor tit tænker vi over lyden i en restaurant? De fleste af os husker nok kun spisesteder med særligt dårlig akustik og fx høj musik. Jeg husker personligt en restaurantoplevelse, hvor jeg under middagen sagde til min veninde, at jeg følte mig utilpas og havde mistet apetitten, så måske var jeg ved at blive syg. Hun svarede, at det var jeg nok ikke, der var bare et virkelig ubehageligt miljø i restauranten med meget skarpt lys og forfærdelig akustik. Og det viste sig, at hun havde ganske ret, for fem minutter efter vi havde forladt restauranten, havde jeg det fint igen. 

Når der var larm og dårlig akustik, blev lyden presset sammen, og det er svært at høre hvad de andre ved bordet siger. Når alle så begynder at tale højere, generer det også nabobordene mere, da lyden kastes rundt og alle bliver stresset. 

Ved dårlig indretning med for eksempel mange hårde betonflader og glas vil lyden blive kastet rundt. Træ suger lyden til sig og dæmper den, mens beton kaster lyden rundt i rummet. 

Da lyd og æstetik skal gå hånd i hånd, har jeg sammen med Dansk Lydisolering udviklet en serie lydabsorberende billeder, hvor jeg særligt har tænkt på restauranter og hoteller.

Se mine nye akustikbilleder her

 

Akustikbilleder på akustikplader

Akustikbillede

Akustikbillede med kunst