ABSTRAKTE MALERIER

De fleste af mine malerier er abstrakte. Abstrakte malerier er nonfigurativ kunst, hvor former og figurer ikke forestiller sig noget bestemt. I det abstrakte maleri, repræsenterer farverne og formerne ikke bestemte genstande men i stedet benyttes former og farver til at skabe effekter.  Nogle af de mest kendte abstrakte kunstnere er Wassily Kadinsky, Hilma Af Klint, Piet Mondrain, Sonya Delaunay og Jackson Pollock. 

Abstrakt maleri af Rikke Darling

Se mine abstrakte malerier til salg

ABSTRAKT EXPRESSIONISME

Jackson Pollock var en central figur i abstrakt ekspressionisme med sin action painting. Han undersøgte hvordan malingen reagerede på lærredet og lade maleteknikken fortælle den historie han ville vise historie.

Det er også det udgangspunkt, som jeg har i mine malerier. Jeg lader materialerne arbejde. Lader vand bevæge malingen i smukke flows som tørre ind, og arbejder videre med de poetiske former, som "naturen" skaber. Min teknik skaber en del af det abstrakte udtryk, ved at malingen arbejder, skiller, og flyder ud. Jeg efterbearbejder dog modsat Pollock altid mine former og maler noget stramhed ind i fortællingen. Jeg ønsker at skabe en menneskeligt lag over det naturskabte - en form for menneskelig styring, der fører beskueren ind i fortællingen. 

På en måde kan man sige, at mine malerier ikke er helt abstrakte. Jeg tager udgangspunkt i det abstrakte udtryk, men flere af mine former forestiller noget. Jeg benytter dog udelukkende former, der kan være mange ting. Fx kan en forgrening være samme flow som dine blodårer forgrener sig på inde i kroppen, et træ forgrener sig eller hvordan en flod forgrener sig i mindre floder. Fælles for en forgrening er t den følger en naturlov for hvordan man flytter energi ud til et større område. Hvordan vi opfatter forgreningen på, kan dog være afhængig af hvilken farve den har, eller hvad der vises ved siden af. Vores hjerner vil altid søge at få en form til at ligne noget. Derfor vil man i abstrakte malerier ofte kunne se en masse genkendelige former. 

 

ABSTRAKT SYMBOLISME

Også Hilma af Klint er en stor inspiration for mig. Hun var en abstrakt banebrydende pionær, hvor hun i sin kunst spirituelt kædede indre erfaring og symbolsprog sammen. Hendes systematiske malerier er visuelle repræsentationer af komplekse filosofiske idéer. Hun gjorde op med den synlige virkelighed og udviklede et abstrakt billedsprog. Hilma af Klints værker drejer sig ikke kun om den rene abstraktion, men om at gestalte det ikke synlige. 

Dette ønske om at fortælle noget filosofisk med det abstrakte maleri, har jeg også i min kunst. Jeg ønsker i mine abstrakte værker at skabe en fortælling og naturens sammenhængskraft. En historie om mennesket i naturen - og naturen i mennesket. Det er en fortælling om at vi mennesker er natur. At vi er en del af noget større, en del af en ekstremt komplekst mønster som dog kan brydes ned til få grundformer, som alting er skabt af. 

 

Abstrakte malerier af Rikke Darling